Zapuštenost vodi u duhovne bolesti

(Predavanje održano 16.01.2019.)

Živimo u svijetu gdje imamo obilje svega, a osjećamo se zapušteno.

Dok te nije bilo kod kuće, jesi li zapustio svoju biljku?

Je li se nakupila prašina u tvom domu?

I tvoja duša, kao i biljka može biti zapuštena. Tada se javljaju stari simptomi, ali i nove bolesti i zato je važno raditi kontinuirano.

Ovih dana nismo zaboravili jesti jer to je nagonski, a duhovna čežnja od nas traži odluku. U svojoj slobodi se moramo odlučiti za dobro. Primijeti dobrotu oko sebe, na sebi i u sebi. Tada ćeš lakše iščitati svoju čežnju za dobrotom.

Treba se i znati odreći, a to nam teško ide. Odreći se ružnih riječi, negativnih misli, kritiziranja... Ali treba se znati odreći i dobrih stvari. Najgore je kad odmah dobijemo što trebamo.

Otkrij poslije čega se osjećaš dobro?

Razum točno zna što treba raditi, ali volja nema snage i nju netko treba pokrenuti. Zapravo nam treba Duh jer on daje htjeti i moći. Sjeti se kad se činilo da nešto ne možeš izdržati. Tada osjetiš da ima Netko tko u tebi može. Kad ti ne možeš, tada nastupa Duh, Svemoć koja sve može.

Razmisli što je to život? Zapitaj se kako živiš? Život je postojanje. Ako si u Bitku, tijelo ti se može raspadati, ali ti živiš. Ti osjećaš ljepotu, ljubav... Bitno je da si duhovno zdrav.

Nemoral je raskidanje s transcendentalima, tada zapravo ne živiš.

Nemoj stalno gledati u tijelo jer ne živiš od toga. Živiš od Duha i zato odmah ujutro kreni od Duha. Tada ćeš imati i vremena za sve, tada ćeš srcem moći izvršiti sve svoje obaveze.

Kad si se zadnji put zahvalio za dobro u svom životu? Jesi li se zahvalio i za ono loše? Jer svaka teškoća nas izgrađuje. Da nam ne naiđu problemi, mi bismo se bavili onim prolaznim, a ne onim tko sam zapravo ja. Tek kad spoznaš tko si ti, sve dobiva svoj smisao. Tada svemu možeš dati ljepotu. Svrha tvog postojanja nije niti tvoj posao, ni zanimanje, ni brak, ni celibat. Svrha si ti, tvoj život. Ovo ostalo je poziv, zvanje koji ne možeš odživjeti ako nisi otkrio svrhu svog života. Kad otkriješ svoju svrhu, tada djeluješ suprotno od svijeta. Kako je dobro otkriti sebe! Sve je moguće na duhovnom području i nikad nije kasno.

Reci sebi: „Oprosti što sam te zapustila, dušo moja!“ Neka ti bude žao zbog toga.

Onda gledaj kako ti se Netko raduje i kaže: „Ali ja tebe nisam zapustio, ja brinem o tebi.“ Gledaj sebe kako nikad nisi bio zaboravljen niti zapušten. Dopusti da ti se duša natopi tom egzistencijom.

Zatim reci „Oprosti“svima kojima si naudio. Neka budu slobodni od tebe.

Na kraju zahvali. Reci: „Čime da Ti zahvalim?“

Nemoj odustati. Opredijeli se od zla za dobro. Gledaj u svoj cilj i budi čuđenje u svijetu!